Black Hand Gloves
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.
DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ
MADDE: 1– Derneğin adı “Sağlık ve Bilim Derneği”dir. Merkezi Altıeylül/Balıkesir’dir. Dernek, yurt içinde ve yurt dışında şube açabilir.
DERNEĞİN AMACI
MADDE: 2– Derneğin amacı;
AMACI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN DERNEKÇE SÜRDÜRÜLECEK ÇALIŞMA KONULARI VE BİÇİMLERİ İLE FAALİYET ALANI
MADDE: 3- Dernek amacını gerçekleştirmek için aşağıdaki faaliyetlerde bulunur,
3- 1- Bilimsel gelişmelere uyum: Sağlık alanında temel bilimler ve klinik uygulama yöntemleri konusunda bilimsel gelişmeleri izlemek, dahil olmak, bilimsel gelişmelere katkı sağlamak ve bu amaçla yapılan çalışmalara destek olmak.
3- 2- Eğitim: Sağlıkta önemli ve güncel konuların eğitiminin standartlarının ve asgari gerekliliklerinin tanımlanması için çalışmalar yapmak, eğitim kurumlarının bu standartlara ulaşması için gerekli desteği sağlamak; bu amaçla kurumlar arası işbirliğini teşvik ve koordine etmek. Uzmanlık eğitimi ve sonrası eğitim standartlarının geliştirilmesini ve uygulanmasını sağlamak. Yurt dışında ki kurumlar ve yetkin kişiler ile işbirliği yapmak.
Sağlık alanında hekim ve yardımcı elemanların daha iyi eğitim almalarını ve yetişmelerini, yurtiçi ve dışındaki kurs, seminer ve benzeri bilimsel çalışmalara katılmalarını ve araştırma yapmalarını sağlamak. Bu kapsamda dernek tarafından görevlendirilen kişilerin masrafları dernek tarafından karşılanır.
3-3- Eğitimin organizasyonu: Sağlık alanında verilen eğitimde ve bu alandaki düzenlemelerde gerek idari, gerekse ulusal ve uluslararası mesleki örgüt ve konseyler ile karşılıklı işbirliği içinde olmak, bu alandaki çalışmalarda; meslek alanı, malpraktis uzman ve uzmanlık öğrencilerini temsil etmek ve bu sürecin içinde bulunmak.
3-4- Biomekanik ve deneysel çalışma: Sağlıkta güncel ve yeni konularda temel ve klinik bilimlerinde eğitim çalışmalarını desteklemek amacıyla biomekanik, epidemiyolojik, deneysel ve istatistik çalışmalar yapmak, bu yöndeki çalışmalara destek olmak. Bu çalışmaları yapan kurum ve kişilerle işbirliği yapmak.
3-5- Önemli sağlık sorunlarını önleme: Güncel sağlık problemleri üzerinde programlı olarak çalışmak, bunları giderici uygulamaların düzenlemelerini sağlamak, bu amaçla yapılan çalışmalara katkı ve destek sağlamak, bu çalışmalar konusunda bilgilendirme ve eğitim çalışmaları yapmak.
3-6- Sağlık çalışma alanı: Sağlıkla ile ilgili alanında uzman hekimlerin çalışma alanlarının düzenlenmesine, bu alanlardaki olumsuz çalışma koşullarının düzeltilmesine, bu amaçla yapılan çalışmalara katkı ve destek sağlamak. Mesleki uygulamalarda bilimsel ve etik kuralların uygulanmasına özen göstermek. Bilimsel ve etik kuralların sürekli eğitimini sağlamak, bu alandaki çalışmalara destek olmak. Etik ve bilimsel kurallara uyulmasını, mesleki beceri ve yeterliliğin izlenmesini sağlamak.
3-7- Malpraktis: Mesleki uygulamalardan kaynaklanan problemlerin giderilmesinde yol göstericilik yapmak, bu amaçla yapılması gereken düzenleme ve eğitim çalışmalarına katılmak ve destek sağlamak.
3-8- Meslek alanı: Sağlık alanındaki meslek bütünlüğünü korumak, bilimsel gelişmelere, ülke ve halk sağlığı yararına olacak şekilde, bu çalışma alanının düzenlenme ve haklarının korunmasını sağlamak, bu alanda yapılacak çalışmalarda taraf olmak.
3-9- Yasal başvuru hakkı: Derneğin amaç ve çalışma konuları ile ilgili olarak her türlü hukuksal girişimleri yürütmek, çalışma alanı ve amaçlarına, mesleğin geliştirilip korunmasına ve üyelerinin haklarına ilişkin ihlal ve uyuşmazlıkların çözümü için gerek gördüğünde yargı yoluna başvurmak.
3-10- Halkı bilinçlendirme: Halkı bilinçlendirmek için kurumlar ile işbirliği yapmak, eğitimler vermek, tv, gazete, radyo, vb. çalışmalar yapmak.
DERNEĞİN FAALİYET BİÇİMLERİ
MADDE: 4- Dernek faaliyetlerini aşağıdaki şekilde yürütür
4-1- Sağlıkla ile ilgili tıp alanlarında, ulusal ve uluslararası toplantılar ve kurslar düzenleyerek bu alanlarda çalışma ve görüşlerin, bilgilerin paylaşılmasını ve arttırılmasını sağlar.
4-2- Yurt içi ve yurt dışında bilimsel toplantılar, kurslar düzenler, bilimsel ve/veya halkın bilinçlendirici kitap, dergi, broşür, gazete gibi yayınlarda bulunur. Her türlü dijital olanaktan yararlanılmasını sağlar.
4-3- Derneğin ve temsil ettiği çalışma alanlarının, ülkemizde tanınma ve bilgilendirilmesini sağlar, bu amaçla gelişen ve gelişmekte olan her türlü yayın olanağından yararlanır.
4-4- Bilimsel çalışmaları teşvik eder, özendirir, yardımcı olur, destekler ve başarılı olan kişi ve kuruluşları ödüllendirir.
4-5- Sağlıkta bilimsel konularla ile ilgili tıp dallarında hizmet veren kişi, kurum ve kuruluşlarının çalışmalarını yurt içi ve yurt dışında temsil eder.
4-6- Ülkemizde sağlıkla ile ilgili alanlarında yetersiz ve bilgisiz elemanların çalışmasını önlemek amacı ile çalışmalar yapar.
4-7- Toplumsal sağlık konularında halka yönelik bilgilendirici, eğitici faaliyetlerde bulunur. Tıp dallarında bazı hastalık ve sakatlıkların önlenmesi konusunda çalışmalara katılır.
4-8- Yurt içi ve yurt dışında benzer faaliyetlerde bulunan kişi, kurum, kuruluş ve derneklerle iş birliği yapar.
4-9- Şubeler açar, federasyon kurar, kurulu federasyonlara üye olur.
4-10- Gerektiğinde devamlı veya geçici personel çalıştırır, gerekli vergileri ve sigorta primlerini öder. İkramiye verir. Çalıştırılacak personele başkan karar verir.
4-11- Uğraşılarında bilgisayar ve internet gibi gelişen bilgi ve iletişim teknoloji alanlarını kullanır.
4-12- İhtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari ve sanayi işletmeleri kurar ve işletir.
4-13- Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunur ve/veya yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul eder.
4-14- Gerekli görülen yerlerde şube ve temsilcilikler açar. Gelişen diğer ulusal ve uluslararası işbirliği uygulamalarına katılır.
4-15- Çalışma grupları, komisyonlar vb. isimler altında çalışma birimleri oluşturur.
4-16- Gerektiğinde ikametgâhı veya yatırım amaçlı olması için gayrimenkul ve menkul alır, satar, devreder, hibe eder.
4-17- Derneğin kongre, sempozyum, kurs, akademik ve/veya halka yönelik kitap, dergi, broşür, dijital medya, tv, gazete gibi alanlarda işlerini yürütmek amacı ile dışarıdan hizmet alabilir. Çalışılacak olan firmalara veya danışmanlara başkan karar verir.
FAALİYET ALANI: Dernek, sağlık ve sosyal alanda yurt içinde faaliyet gösterir.
MADDE: 5- Dernek herhangi bir siyasi parti ve grupla, organik veya dolaylı ilişki içinde bulunmaz. Çalışma amaç ve ilkeleri doğrultusunda; siyasi ve idari otoriteye görüş ve önerilerde bulunur, sağlıkta bilimsel alanda uygulanan ve uygulanması hedeflenen politikaların belirlenmesinde görüş bildirir.
DERNEĞİN KURUCULARI
MADDE: 6– Derneğin Kurucuları
Sağlık ve Bilim derneği; Prof. Dr. Nilay ŞAHİN’in teşebbüsü ile …………………. tarihinde Balıkesir’de kurulmuştur. Kurucu azalar,
DERNEK ÜYELİĞİ ve ÜYELİKTEN AYRILMA
MADDE: 7– Derneğin asil ve şeref üyesi olmak üzere iki türlü üyesi vardır. Derneğe üye olmak isteyen tıp hekimleri, akademisyen, girişimci, iş sahibi kişiler yönetim kuruluna başvururlar. Yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, dernek yönetim kurulunca en geç otuz gün içinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.
MADDE: 8– Her üye yönetim kuruluna yazılı olarak bildirmek kaydıyla üyelikten ayrılabilir.
MADDE: 9– Bir üyenin, derneklere üye olma hakkını Dernekler Kanununa göre kaybetmesi halinde o üyenin kaydı Yönetim Kurulu kararı ile silinir.
MADDE: 10– Derneğin bilimsel şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayan hareketlerde bulunan üyeler, Yönetim Kurulunun teklifi üzerine Genel kurul Kararı ile üyelikten çıkarılır. Bu üyeye, önceden, durumunun Genel Kurul’a sunulacağı, Yönetim Kurulu’nca taahhütlü mektupla bildirilir. Genel Kurul kararı, yargı yolları açık olmak koşuluyla, kesindir.
GENEL KURUL
MADDE: 11– Genel Kurul, dernek asil üyelerinden ve şubelerde kayıtlı üyelerin, son genel kurullarında üye sayılarının onda biri kadar seçilmiş üyelerinden oluşur. Her üyenin bir oyu vardır. Son bir yılın aidatını ödemeyen üyeler genel kurula katılamazlar. Şeref üyeleri oylamaya katılmaksızın Genel Kurul görüşmelerine katılabilirler.
MADDE: 12– Genel Kurulun olağan toplantısı 3 yılda bir Ocak ayında merkezin bulunduğu ilde yönetim kurulunca belirlenen yerde ve saatte yapılır.
Çağrı Usulü
Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az onbeş gün önceden, toplantının günü, saati, yeri ve gündemi en az bir gazetede veya derneğin internet sayfasında ilan edilmek, yazılı olarak bildirilmek, üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.
Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Toplantı Usulü
Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.
Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.
Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.
Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazırun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir.
Genel kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Onursal üyeler genel kurul toplantılarına katılabilir ancak oy kullanamazlar. Tüzel kişinin üye olması halinde, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır
Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.
MADDE: 13– Olağanüstü Genel Kurul toplantısı: Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır. Yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmazsa; yönetim kurulu üyelerinden birinin başvurusu üzerine sulh hakiminin belirleyeceği en az üç üye genel kurulu toplantıya çağırır.
Genel Kurulun Görev ve Yetkileri, Oy kullanma ve Karar Alma Usul ve Şekilleri :
MADDE: 14- Genel Kurulun görev ve yetkileri :
14-1) Dernek organlarının seçilmesi
14-2) Dernek tüzüğünün değiştirilmesi
14-3) Yönetim ve denetleme kurulu raporlarının görüşülmesi, yönetim kurulunun ibra edilmesi
14-4) Yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülerek aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi
14-5) Dernek için menkul ve gayrimenkul mal alımı ve satımı için yönetim kuruluna yetki verilmesi
14-6) Federasyon ve konfederasyona katılmak veya ayrılmak konusunda karara varılması
14-7) Dernek şubeleri açma ve kapatma konusunda yönetim kuruluna yetki verilmesi
14-8) Derneğin feshedilmesi
14-9) Kanunlar ve mevzuatta genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi
14-10) Giriş ve yıllık üyelik aidatlarını belirlenmesi
Oy kullanma ve Karar Alma Usul ve Şekilleri
Genel kurulda, aksine karar alınmamışsa, oylamalar açık olarak yapılır. Açık oylamada, genel kurul başkanının belirteceği yöntem uygulanır.
Gizli oylama yapılacak olması durumunda ise, toplantı başkanı tarafından mühürlenmiş kağıtlar veya oy pusulaları üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılır ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak sonuç belirlenir.
Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.
Toplantısız veya Çağrısız Alınan Kararlar*
Bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar ile dernek üyelerinin tamamının bu tüzükte yazılı çağrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığı kararlar geçerlidir.Bu şekilde karar alınması olağan toplantı yerine geçmez.
YÖNETİM KURULU
MADDE: 15– Yönetim kurulu 5 asil ve 5 yedek üye olmak üzere Genel Kurulca gizli oyla seçilir. Bu şekilde seçilen yönetim kurulu Genel Kurul toplantısını takip eden on gün içinde toplanarak aralarında bir başkan, bir ikinci başkan, bir genel sekreter ve bir sayman seçerek görev taksimi yapar. Yönetim kurulu, tüm üyelerin haber edilmesi şartıyla her zaman toplantıya çağrılabilir. Üye tamsayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Yönetim kurulu asil üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı eksilme olduğu taktirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması zorunludur.
Bir önceki yönetim kurulu başkanı yeni yönetim kurulu listesinde yer almaması durumunda oy hakkı olmaksızın deneyimlerinden yararlanmak üzere onbirinci üye olarak yer alır.
MADDE: 16– Derneğin Yönetim Kurulu, Genel Kurul’dan sonra gelen karar organıdır. Başkanın daveti veya yönetim kurulu üyelerinden birinin talebi üzerine toplanır.
Görev ve yetkileri şunlardır:
16-1) Genel Kurulca alınan kararları yerine getirmek.
16-2) Dernek amacının gerçekleştirilmesi için kararlar almak ve çalışmalar yapmak.
16-3) Yönetim Kurulu üyelerine verilen görevlerin yapılmasını takip etmek.
16-4) Kanunların ve tüzüğün verdiği yetkileri kullanmak.
16-5) Derneğe üye alınmasına karar vermek
16-6) Üyelikten çıkartma konusunda genel kurula teklif götürmek
16-7) Kanun ve yönetmelikte belirtilen, noterden veya Dernekler Müdürlüğünden onaylanması zorunlu olan defterleri tutmak.
16-8) Genel kurulun verdiği yetki ile, şube açmaya ilişkin işlemlerin yürütülmesini sağlamak,
16-9) Dernek şubelerini denetlemek,
16-10) Gerekli görülen yerlerde temsilcilik açmak,
16-11) Her türlü bilimsel toplantıların ve gündemlerinin düzenlenmesi, duyurulmasını sağlamak,
16-12) Dernek asil üyelerine, ülkemizde ve dış ülkelerde, araştırma ve öğrenim bursları vermek.
16-13)Yönetim kurulunun kendi içinden ve Belirlemiş olduğu kişileri (üye şartı aranmamaktadır) dernek adına ve derneği temsilen yönetim kurulu tarafından görevlendirilenlerin yurt içi ve dışı yol ve konaklama giderlerinin dernek tarafından karşılanır.
MADDE: 17– Yönetim Kurulu üyelerinin görevleri:
Başkan: Derneği resmi makamlara ve üçüncü kişilere karşı temsil etmek, bilimsel toplantıları panel ve konferansları yönetmek, Yönetim Kurulu toplantılarına başkanlık etmek.
İkinci başkan: Başkan bulunmadığı hallerde, başkanın görevlerini yerine getirmek.
Genel sekreter: Yazı işlerini yönetmek, dernek evraklarını saklamak, bilimsel toplantıları düzenlemek, toplantı tutanaklarının düzenli tutulmasını sağlamak. Başkan ile ikinci başkanın her ikisinin de bulunmadığı hallerde başkanın görevlerini yerine getirmek.
Sayman: Derneğin mali işlerini yürütmek, derneğin acil ihtiyaçlarını karşılayacak miktardan fazla parayı bir bankaya yatırmak.
Üyeler: Kendilerine verilen görevleri yapmak, bilimsel toplantıların oturum tutanaklarını tutmak, genel sekreter ve saymana yardım etmek.
Bankadan para çekme yetkisi: Yönetim kurulu kararı ile yönetim kurulunda görev yapan, en az bir üye tarafından yürütülür.
DENETLEME KURULU
MADDE: 18– Genel Kurul tarafından 3 yıl için seçilen üç üyeden kurulur. Ayrıca üç yedek üye seçilir. Seçilen üyeler genel kurulu takiben on gün içinde kendi aralarında toplanarak bir başkan seçerler.
MADDE: 19– Derneğin iç denetimi: Denetleme Kurulu, en az 6 ayda bir Derneğin hesaplarını ve her türlü yazışmaları ile faaliyetlerini inceleyerek sonucunu bir raporla Yönetim Kuruluna bildirir. Ayrıca Genel Kurula da denetleme sonucunu bildiren bir rapor sunulur.
MADDE: 20– Denetleme Kurulu, Dernekler Kanunu ile tüzüğün verdiği yetkileri kullanır. Gerekli hallerde genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırmak üzere yönetim kuruluna başvurur.
MADDE: 21– Genel Kurul veya Yönetim Kurulu gerek gördükleri hallerde bağımsız denetleme kuruluşlarına denetim yaptırabilir.
ŞUBELER
MADDE: 22- Dernek, gerekli görülen yerlerde genel kurul kararıyla şube açabilir. Bu amaçla dernek yönetim kurulunca yetki verilen en az üç kişilik kurucular kurulu, Dernekler Yönetmeliği’nde belirtilen şube kuruluş bildirimini ve gerekli belgeleri, şube açılacak yerin en büyük mülki amirliğine verir.
Şubelerin Görev ve Yetkileri
MADDE: 23– Şubeler, tüzel kişiliği olamayan, dernek amaç ve hizmet konuları doğrultusunda özerk faaliyetlerde bulunmakla görev ve yetkili, tüm işlemlerinden doğan alacak ve borçlarından ötürü kendisinin sorumlu olduğu dernek iç örgütüdür.
Şubelerin Organları ve Şubelere Uygulanacak Hükümler
MADDE: 24- Şubenin organları, genel kurul, yönetim kurulu ve denetim kurulu’dur.
Genel kurul, şubenin kayıtlı üyelerinden oluşur. Yönetim kurulu, beş asıl ve beş yedek, denetim kurulu ise üç asıl ve üç yedek üye olarak şube genel kurulunca seçilir.
Bu organların görev ve yetkileri ile bu tüzükte yer alan dernekle ilgili diğer hükümler, mevzuatın öngördüğü çerçevede şube’de de uygulanır.,
Şubelerin Genel Kurullarının Toplanma Zamanı ve Genel Merkez Genel Kurulunda Nasıl Temsil Edileceği
MADDE: 25- Şubeler, genel kurul olağan toplantılarını genel merkez genel kurulu toplantısından en az iki ay önce bitirmek zorundadırlar.
Şubelerin olağan genel kurulu, 3 yılda bir, Ekim ayı içersinde, şube yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.
Şubeler, genel kurul sonuç bildiriminin bir örneğini toplantının yapıldığı tarihi izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine ve dernek genel merkezine bildirmek zorundadırlar.
Şubeler, genel merkez genel kurulunda seçimlik ve doğal delegelerle temsil edilir. Şubelerin yönetim ve denetim kurulu başkanları doğal delege olarak, şubede kayıtlı her on(10) üye için bir (1), arta kalan üye sayısı 10‘dan fazla veya toplam üye sayısı 20’ den az ise bu üyeler içinde bir olmak üzere seçilecek delegeler de seçimlik delege olarak, şubeyi temsilen genel merkez genel kuruluna katılma hakkına sahiptir.
Genel merkez genel kuruluna en son şube genel kurulunda seçilen delegeler katılır. Genel merkez yönetim ve denetim kurulu üyeleri genel merkez genel kuruluna katılır, ancak şube adına delege seçilmedikleri sürece oy kullanamazlar.
Şubelerin yönetim veya denetim kurulunda görevli olanlar genel merkez yönetim veya denetim kuruluna seçildiklerinde şubedeki görevinden ayrılırlar.
Temsilcilik Açma
MADDE: 26- Dernek, gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla yönetim kurulu kararıyla temsilcilik açabilir. Temsilciliğin adresi, yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülkî idare amirliğine yazılı olarak bildirilir. Temsilcilik, dernek genel kurulunda temsil edilmez. Şubeler temsilcilik açamazlar.
FEDERATİF İLİŞKİLER:
MADDE: 27 – Kuruluş amaçları aynı olan en az beş dernek bir araya gelerek federasyon kurabilir. Kuruluş amaçları aynı olan en az üç federasyon amaçlarını gerçekleştirmek üzere üye sıfatıyla bir araya gelerek konfederasyon kurabilir. Federasyon üye sayısı beşin, konfederasyon üye sayısı üçün altına düştüğü ve bu durum üç ay içinde giderilmediği taktirde yasada belirtilen kendiliğinden dağılma hükümleri uygulanır. Her federasyon ve konfederasyon için tüzük hazırlanır. Federasyon ve konfederasyon tüzüğünün dört nüshasını kuruluş bildirisiyle birlikte mahallin en büyük mülki amirliğine vererek tüzel kişilik kazanır.
DERNEĞİN GELİR VE GİDERLERİ
MADDE: 28– Derneğin gelirleri :
28-1) Dernek üyelerinden alınacak giriş ve yıllık aidat miktarları genel kurul kararıyla belirlenir.
28-2) Dernek yayınları (kitap, dergi bülten gibi) satışından ve yayınlarda yer alan ilanlardan.
28-3) Dernek tarafından düzenlenen bilimsel kongreler, toplantılar, kurslar gibi faaliyetlere katılım ücretlerinden.
28-4) Bağışlardan.
28-5) Derneğin, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri, temin etmek amacıyla kurduğu ticari teşekküllerden elde edilen kazançlar.
28-6) Şube gelirlerinden (Şubeler yıllık gelirlerinin en az % 25’ini merkeze gönderirler.).
28-7) Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler.
Derneğin Borçlanma Usulleri
MADDE: 29- Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak ta yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
Derneğin giderleri
MADDE: 30 – Dernek faaliyetleri için yapılacak bütün masraflar, derneğin giderleridir.
Derneğin Defter Tutma Esas ve Usulleri ve Tutulacak Defterler
MADDE: 31– Defter tutma esasları;
Dernekte, işletme hesabı esasına göre defter tutulur. Ancak, yıllık brüt gelirin Dernekler Yönetmeliğinin 31. Maddesinde belirtilen haddi aşması durumunda takip eden hesap döneminden başlayarak bilanço esasına göre defter tutulur.
Bilanço esasına geçilmesi durumunda, üst üste iki hesap döneminde yukarıda belirtilen haddin altına düşülürse, takip eden yıldan itibaren işletme hesabı esasına dönülebilir.
Yukarıda belirtilen hadde bağlı kalmaksızın yönetim kurulu kararı ile bilanço esasına göre defter tutulabilir.
Derneğin ticari işletmesi açılması durumunda, bu ticari işletme için, ayrıca Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutulur.
MADDE: 32– Kayıt Usulü
Derneğin defter ve kayıtları Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esasa uygun olarak tutulur.
MADDE: 33– Tutulacak Defterler
Dernekte, aşağıda yazılı defterler tutulur.
a)İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1-Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.
2-Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
3-Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
4-İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.
5-Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
6-Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
Alındı Belgesi Kayıt Defteri ile Demirbaş Defterinin tutulması zorunlu değildir.
b)Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
1-(a) bendinin 1, 2 ve 3 üncü alt bentlerinde kayıtlı defterler bilanço esasında defter tutulması durumunda da tutulur.
2-Yevmiye Defteri ve Büyük Defter: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.
MADDE: 34– Defterlerin Tasdiki
Dernekte, tutulması zorunlu olan defterler kullanmaya başlamadan önce il dernekler müdürlüğüne veya notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan defterler ile form veya sürekli form yapraklı defterlerin, kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.
MADDE: 35– Gelir Tablosu ve Bilanço Düzenlenmesi
İşletme hesabı esasına göre kayıt tutulması durumunda yıl sonlarında (31 Aralık) (Dernekler Yönetmeliği EK-16’da belirtilen) “İşletme Hesabı Tablosu” düzenlenir. Bilanço esasına göre defter tutulması durumunda ise, yıl sonlarında (31 Aralık), Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini esas alarak bilanço ve gelir tablosu düzenlenir.
YETKİ BELGESİ:
MADDE: 36– Yönetim kurulu asıl üyeleri hariç, dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden (Dernekler Yönetmeliği Ek-19’da yer alan) “Yetki Belgesi” dernek tarafından iki nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yönetim kurulu asıl üyeleri yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilir.
Yetki belgelerinin süresi yönetim kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir. Süresi biten yetki belgeleri birinci fıkraya göre yenilenir. Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kişinin görevinden ayrılması, ölümü, işine veya görevine son verilmesi gibi hallerde, verilmiş olan yetki belgelerinin dernek yönetim kuruluna bir hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca, gelir toplama yetkisi yönetim kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir.”
TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
MADDE: 37– Tüzük değişikliği genel kurul kararı ile yapılabilir.
Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.
DERNEĞİN FESHİ
MADDE: 38– Genel kurul, her zaman derneğin feshine karar verebilir.
Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.
TASFİYE İŞLEMLERİ:
MADDE: 39– Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adında “Tasfiye Halinde “SAĞLIK VE BİLİM DERNEĞİ” ibaresi kullanılır.
Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemeleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, genel kurulda belirlenen yere devredilir. Genel kurulda, devredilecek yer belirlenmemişse derneğin bulunduğu ildeki amacına en yakın ve fesih edildiği tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.
Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.
Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.
Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.
ETİK KURUL ve HUKUK KURULU
MADDE: 40– Etik Kurulu ve Hukuk Kurulu
SAĞLIK VE BİLİM DERNEĞİ yönetim kurulunun faaliyetlerine katkıda bulunmak; güncel sorunlara ilişkin mesleki değer, sağlık hakkı ve meslektaşlarımızın mesleki uygulama haklarının savunulması amacı ile etik kurul oluşturulur
40-1 Etik Kurulu’nun Amaç ve Etkinlikleri
a) SAĞLIK VE BİLİM DERNEĞİ yönetim kuruluna yardımcı olmak amacı ile;
a-1) Etik konularda düşünce ve görüş oluşturmak, etik kurulun uygulama yönergesini hazırlamak ve hazırlanan raporları yönetim kuruluna iletmek,
a-2) Güncellik gerektiren etik sorunlar hakkında düşünce ve görüş oluşturmak ve bunu bir rapor halinde yönetim kuruluna iletmek,
a-3) Bu konuda benzer sivil toplum kuruluşlarının yaptığı benzer çalışmaları incelemek ve bu konuda yapılan çalışmalara destek vermek,
b) Sağlıkta bilimsel yaklaşım açısından etik değerleri tıp çevresine tanıtmak; güncel sorunları akademi, hekimler, sağlık çalışanları ve toplumum gündemine sokmak ve bu sorunların geniş katılımlarla tartışılmasını sağlamak amacı ile toplantı, konferans ve benzeri etkinlikler düzenlemek.
c) Etik konularda üyelerimizi bilgilendirmek amacı ile eğitim toplantılarında tıp etiği programlarının ele alınması için gerekli hazırlıkları yapmak.
d) Etik kurul yönergesini hazırlayarak etik açıdan sakıncalı durumlar, soruşturma esasları ve cezai uygulamalar için genel kurul tarafından yönetim kuruluna verilen yetki çerçevesinde çalışır.
40-2 Etik Kurulu’nun Oluşumu ve Çalışma Yöntemi
a)Etik kurul, genel kurul tarafından seçilen 5 (beş) asil ve 5 (beş) yedek üye olacak şekilde seçilir.
b) Etik kurul kendi yönergesini oluşturur. Toplantılara devamsızlık ve etik kurul çalışmalarına uyumsuzluk gösteren üye yönetim kurulu kararı ile üyelikten çıkarılır ve yerine yedek kurul üyelerinden biri atanır.
c) Oluşturulan etik kurul yönergesinin genel kurul adına kabul etmek ve uygulanmasını sağlamak yönetim kurulunun görev ve yetkileri arasındadır.
40-3 Hukuk kurulu
Yönetim kurulu gerek gördüğünde hukuki sorunlar konusunda danışmanlık verebilecek bir Hukuk Kurulu oluşturur.
HÜKÜM EKSİKLİĞİ
MADDE: 41 -Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.
Geçici Madde: 1- İlk genel kurulda dernek organları oluşturulana kadar, derneği temsil edecek ve dernekle ilgili iş ve işlemleri yürütecek olan geçici yönetim kurulu üyeleri aşağıda belirtilmiştir.
Geçici Yönetim Kurulu Üyelerinin;
Adı ve Soyadı : Görev Unvanı : İmza
1- Nilay ŞAHİN Başkan
2- Ali Yavuz KARAHAN Başkan Yrd.
3- Savaş KARPUZ Sekreter
4- Erçin DİNÇER Muhasip
5- Sinan BAĞÇACI Üye
6- Ramazan YILMAZ Üye
7- Kemal EROL Üye
Bu tüzük 41 (Kırkbir) madde ve 1 (Bir) geçici maddeden ibarettir.
Sağlık ve Bilim Derneği © 2023. Tüm Hakları Saklıdır.